SAJTÓ

Vissza

Szent tehenek kellenek a gazdasági fejlődéshez

Somogy megye gazdasága rég látott mélypontra került az elmúlt évben: a működő-tőke beáramlása és a bérszínvonal terén a 19 megye rangsorának utolsó negyedében található, a munkanélküliségben viszont az elsők közt. Ahogy a számok napvilágra kerültek, mozdult a politika is. Az első reakció azonban a legtöbb esetben nem a megoldás keresése, inkább a tények megmagyarázása volt. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke szerint vannak tartalékok Somogyban, ezek megmozdításához azonban félre kell tenni a napi politikát.

- A tényekre többféleképpen lehet reagálni - mondta Gyenesei István. - Lehet levonni a következtetéseket és a befolyásoló körülményeket úgy megváltoztatni, hogy javulhassanak a számok. És lehet a tényeket politikai érdekek szerint magyarázni. De a cél nem lehet felelős vezető számára más: ne engedjük, hogy a somogyi gazdaság fejlődését bármi olyan hátráltassa, ami tőlünk függ. Évtizedes, évszázados hátrányokat kell ledolgozni, illetve adottságokat kellene megváltoztatni.

- Ha infrastrukturális hátrányokra gondol, akkor azt kell mondjam, néhány kivételtől eltekintve máshol sem volt jobb a helyzet a rendszerváltáskor.

- Nem csak arra gondolok, hanem például Somogy aprófalvas településszerkezetére. Ez eleve meghatározza a megye agrárvoltát. Márpedig az eltelt 15 év alatt éppen a mezőgazdaság kapta a legnagyobb pofonokat, ami folyamatosan rontotta a megye gazdasági potenciálját, mert a megszűnő, széteső gazdaságok helyett nem jöttek létre megfelelő számban a kisvállalkozások, az új foglalkoztatók.

- A területfejlesztési tanács több milliárd forint támogatást koordinált. Ezek a pénzek mindig jó helyre kerültek?

- Igyekeztünk, hogy a lehető legjobban hasznosuljanak. Ám csak azt lehet támogatni, aki veszi a fáradságot és pályázik. Azt kell mondjam - bár a környező megyékhez képest Somogyba sok pályázati pénz került -, még mindig kevés a jó terv, a jó pályázat. Pedig az unióban még keményebb az elvárás: csak a kifogástalan pályázatok révén kerülhet fejlesztési pénz bármely régióba. A területfejlesztési tanács révén nem csak vállalkozásokhoz jutott pénz, önkormányzatokhoz is, arra pedig külön kiemelten figyeltünk, hogy az infrastrukturális beruházásokat - ami nélkül nem lehet vállalkozásokat letelepedésre bírni - minden esetben részesítsük előnyben.

- Mennyi idő múlva lesz látható ennek a sok milliárd forintnak a gazdasági fejlődésben mérhető haszna?

- Az eredmény tulajdonképpen egy egyenleg. Hiába teremtettünk az elmúlt négy év alatt több munkahelyet Somogyban, mint Tolna és Baranya együttvéve, ha ennek többszöröse szűnt meg. Erre pedig nincs befolyásunk. Párszor próbáltunk közvetíteni a munkaadók és munkavállalók közt, mindig azt kaptuk: nincs hozzá közünk. És sajnos, igazuk van.

- A Somogyi Hírlap felmérése szerint nem az önkormányzati vezetők, nem a kormány a megoldás kulcsa, hanem ha Somogy arra a pályára áll, amire determinált: mezőgazdaság, élelmiszeripar, turizmus és a szükséges szakemberképzés. Mi erről a véleménye?

- Van esély és remény arra, hogy néhány éven belül a fejlesztésre fordítható források nagyobbik részéről valóban helyben lehet majd dönteni. Aztán, hogy ez a "helyben" megyét jelent vagy régiót, tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy arra fordíthatjuk majd, amire valóban érdemes! Somogy esetében például a mezőgazdaságra, a turizmusra és a szakképzésre. A Somogyi Hírlap olvasói ugyanis jól látják: ezek a kitörési pontok. A megvalósításhoz azonban össze kell fogni a politikai és gazdasági vezetőknek. Ezeknek a céloknak egyfajta "szent tehenekké" kell válniuk, amelyek politikai kurzustól és hovatartozástól függetlenül mindenki számára egyaránt fontosak. Ha ez sikerül, akkor van esély a változásra.


Forrás: Somogyi Hírlap 2005. 01. 28

Vissza