SAJTÓ

Vissza

Sportirányító lesz Gyenesei

Az Országos Sporthivatal élére hívják Gyenesei Istvánt, a megyei közgyűlés elnökét. A Somogyi Hírlap információi szerint kinevezését talán már alá is írták. A hivatal a Belügyminisztériumhoz tartozik. A tisztségre Lamperth Mónika belügyminiszter kérte föl, Gyurcsány Ferenc tudtával.

A sportügyek irányítása akkor került a Miniszterelnöki Hivatalhoz, amikor átalakult az Ifjúsági és Sportminisztérium. Néhány hónapja azonban már a Belügyminisztérium felügyeli a Sporthivatalt.

Gyenesei István sport iránti elkötelezettsége közismert. Több cikluson keresztül volt tagja a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének, a legutóbbi tisztújításon az alelnök-helyettesi társadalmi tisztségre is pályázott, de nem kapott elég szavazatot, s az elnökségnek sem lett tagja.

A megyei közgyűlés elnöke több fórumon és rendszeresen hangsúlyozta Somogyhoz való kötődését, a somogyi emberek iránt érzett felelősségét. Ezzel indokolta, hogy országgyűlési képviselőjelöltként is meg kívánja méretni magát a Somogyért Egyesület színeiben. Erről a szándékáról az új tisztségre történt jelöléssel sem mondott le, bár a tisztség elfoglalását több feltételhez kötötte.

A Somogyi Hírlap úgy tudja, hogy mindenképpen szeretné nyitva tartani a kiskaput, amelyen keresztül bármikor (akár a tisztség megszűnése, akár a tisztségből való felmentése esetén) visszatérhet, s visszakaphatja a közgyűlési elnöki funkcióját. Addig is tovább kívánja irányítani a Somogyért Egyesület vezető grémiumát, s benne természetesen a választási felkészülést, s szeretne megtartani olyan megyei, elsősorban a pályázati pénzek elosztását előkészítő funkciót is - a Belügyminisztérium megbízottjaként -, amelynek révén ráhatása volna a megyére.

Információink szerint a megyei közgyűlés elnöki tisztét a nagyobb koalíciós partner, az MSZP tölti be Gyenesei István távozása után. E tisztségnek Sárdi Árpád, a közgyűlés jelenlegi főállású alelnöke a várományosa. Ebből következik, hogy az önkormányzati választásokig hátra lévő időszakra a kisebbik koalíciós partner, a Somogyért Egyesület adná az alelnököt. Lapunk információja szerint erre Spiegl Józsefet, a GYIVI jelenlegi igazgatóját kívánja a Somogyért jelölni, aki ugyancsak főállásban látná el ezt a funkciót.

Az elnök- és alelnökváltás - mivel testületi hatáskör - legkorábban szeptemberben jöhetne formálisan létre. Gyenesei István hivatalvezetővé történő kinevezése viszont információink szerint nem várhat addig.

Forrás: Somogyi Hírlap, 2005. 08. 08.

Vissza