KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS

Ismertség és népszerűség Somogyban

A Somogyi Hírlap 2005. januárja és augusztusa között kérdezte az olvasókat: kik tartanak a legismertebb, legnépszerűbb politikusnak. Szavazni telefonon lehetett. A nem reprezentatív, ám az olvasók véleményét jól türköző felmérésben Feigli Ferenc a megyei közgyűlés MSZP-frakcióvezetője, Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke (SOMOGYÉRT Egyesület), Kolber István tárca nélküli miniszter, az MSZP megyei elnöke, Mézes Éva országgyűlési képviselő (SZDSZ), Sárdi Árpád megyei közgyűlési alelnök (MSZP), Spiegl József megyei közgyűlési képviselőcsoport-vezető (SOMOGYÉRT Egyesület), Szabó József Andor megyei közgyűlési frakcióvezető, országgyűlési képviselő (Polgári Frakció), Szita Károly kaposvári polgármester (FIDESZ-MPSZ) és Varga Zsolt, az MDF megyei elnöke szerepelt.

Nyolc hónap alatt összesen 12 ezer 519 szavazat érkezett, aminek csaknem felét Gyenesei Istvánra adták az olvasók. A közgyűlés elnöke a legtöbb szavazást biztosan megnyerte, s csak egyetlen hónapban végzett a második helyen. A szervezet-preferenciákat vizsgálva kiderül: a SOMOGYÉRT Egyesület után az MSZP politikusai a legismertebbek és legnépszerűbbek Somogyban, harmadik a Fidesz-MPSZ lett. Alábbiakban a Somogyi Hírlap szeptemberi értékelését közöljük.


Gyenesei vezet, Kolber erősít

"Tegnap délig telefonon és sms-ben szavazhattak olvasóink: kit tartanak Somogy megye legismertebb és legnépszerűbb politikusának. Több szavazat érkezett, mint legutóbb, ami meglátszik az eredményen is.  Az élen továbbra is a megyei közgyűlés elnöke áll, úgy tűnik, nem ártott népszerűségének a menni vagy maradni dilemmája. Sőt plusz 15 szavazata talán azt jelzi: jól döntött. A Barcs környékiek visszatérhettek a szabadságról, hiszen a második helyre visszaugrott Feigli Ferenc 174 új szavazattal. Varga Zsolt tartja a bronzérmes helyet, annak ellenére, hogy pár vokssal kevesebb jutott neki. A hónap nyertese Feigli Ferenc mellett egyértelműen Kolber István: a megyei MSZP-elnök, fejlesztési miniszter negyedik helye eddig a legjobb a szavazások során, úgy látszik, olvasóink honorálják, hogy egyre többet látni itthon, Somogyban. Hajszálra ugyanannyi szavazatot kapott Sárdi Árpád is, ám ez neki komoly visszaesés: félszáz voksot veszített. Mézes Éva tartja helyét, Szita Károly azonban még hátrébb csúszott, már a hetedik helyen áll. A két utolsó helyen nem történt
változás."

Adatok letöltése

Forrás: Somogyi Hírlap, 2005. 09. 06.