KÖZÜLÜNK. VELÜNK. ÉRTÜNK.

"Miért lenne jobb Dél-Somogynak, ha Gyenesei Istvánnak hívnák az országgyűlési képviselőjét, hiszen ő nem is itt él! Ismeri-e egyáltalán a Dráva és a Rinya mentét? Lesz-e kellő figyelme a térségre sok más feladata mellett? Miért lenne jobb a civil értékekre építő Somogyért Szövetség, mint a pártok?"

Ismerem, értem a kérdéseket, és tudom a válaszokat. Ha nem tudnám, nem vállalnám a megmérettetést. Ha nem hinnék benne maradéktalanul, hogy a Dél-Somogy segítségére lehetek az eddiginél is jobban, eszem ágában sem lenne alternatívát kínálni. De a "Somogyért" háttere és támogatása, a megye ismerete és szeretete, úgy érzem, megfelelő indíttatás ahhoz, hogy még több feladatot vállaljak Dél-Somogyért.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnökeként az egész megyéért vagyok felelős, s ezzel együtt Somogy mind a 245 települését segíthetem és segítem. Noha a megye minden szeglete kedves számomra, természetesen vannak olyanok, amelyek több segítségre szorulnak, s ezért több figyelmet is kapnak. Ilyen a dél-somogyi térség, amely - mint az egyik legmostohább sorsú és legnehezebben fejlődő vidék - elsősorban hátrányos helyzete miatt kapott tőlem kiemelt figyelmet.

Ahogyan egy családban is, a legkisebb, a leggyámoltalanabb gyerekre jut több odafigyelés, úgy a települések, megyerészek közül is a leginkább támogatásra szoruló vidék lopta be magát a szívembe. Ez pedig Dél-Somogy egy része, Barcs és Nagyatád környéke, a Rinya és a Dráva mente 44 települése. Ezért is döntöttem úgy, hogy - ahogyan 4 évvel ezelőtt - idén is ezen a vidéken, a 6. számú választókörzetben mérettetem meg magam az országgyűlési képviselő választáson.

A jelöltség, a képviselői munka nem hatalmi kérdés számomra. A megyei közgyűlés első embereként eltöltött közel két évtized után ilyesmi már nem motivál. Sokkal inkább az foglalkoztat, hogy képviselőként, a térségért kiemelten felelős vezetőként még több segítség érkezzen erre a részre. Amennyire lehetőségeim engedik, természetesen most is segítek, s részt veszek a térség mindennapi életében, s az ünnepein, rendezvényein is jelen vagyok. Azonban a jelen helyzetben ezt nem mindig nézik jó szemmel a megye más településein. Kérdőre vonnak, miért kevésbé fontosak ők?

Most egy jó szomszédi viszony van köztem és a dél-somogyiak között, amely igazán akkor erősödhetne meg, ha  - egy hasonlattal élve - mintegy benősülnék a körzetbe, vagyis képviselőként immáron hivatalosan is elköteleződnék a két térségben élők felé. Egy ilyen házasságban pedig már nem csak az örömök, a gondok is közösek lennének, s hiszem, hogy együtt, ilyen formában új, és még jobb megoldásokat találhatnánk. Rajtunk múlik, hová jutunk.

A választásokon a Somogyért Szövetség színeiben indulok, vagyis pártelkötelezettség nélkül, és így valóban a választópolgárok képviseletét vállalom. Engem - megválasztásom esetén - semmilyen pártérdek nem köt a parlamenti szavazásokkor, nem kell meggyőződésem vagy az általam képviselt emberek érdekei ellen szavaznom. Nem egy párt sokadik képviselőjeként tartana nyilván a Tisztelt Ház, hanem az egyetlen - Parlamentbe jutott - civil szervezet tagjaként és Somogy Megye Közgyűlésének elnökeként. A körzetben élők jövőjét tekintve ezek előnynek számítanak. Hiszen így könnyebben alakíthatóak a már meglévő kapcsolatrendszerek a vezető politikusokkal, s a lobbizás, a térség érdekeiért való küzdelem is könnyebb.

Együtt sokat tehetünk. Együtt jó csapat lehetünk. Focihasonlattal élve ugyanis egy csapat kell, melyben azonban gólerős csatárra van szükség. A gólnélküli döntetlen ennek a térségnek a bajnokokkal és kupagyőztesekkel szemben nagy eredmény lenne, mégis értékelhetetlen. Több kell. Végre győzelmek kellenek. És együtt nyerhetünk! Mi lehetünk a nyerő csapat. Csak együtt valósíthatjuk meg közös terveinket, amelyeknek egyetlen célja a térség fejlődése, az itt élők életkörülményeinek javítása. És ebben a munkában soha ne a kifogásokat, hanem a megoldásokat keressük! Határozottan, következetesen, dinamikusan!

A számon kérhetetlen ígérgetések kora lejárt. Végre valakinek tenni kell! A hangzatos ígéretek sora  amúgy sem az én kenyerem. Nem ígérem, hogy megszűnik a munkanélküliség, hogy számolatlanul települnek új gyárak a vidékre,  többet keresnek majd az emberek és olcsóbb lesz a kenyér. Ezek, sajnos, olyan problémák, melyet négy év alatt nem lehet alapvetően megváltoztatni. Ezek megoldásáért azonban tenni lehet, s én azt vállalom, hogy képviselőként fogok is cselekedni mindezért, s a 6. számú körzetben élő idősekért, fiatalokért, gyerekekért, férfiakért és nőkért egyaránt.

Sokszor elmondom: nekem sorsom Somogy. Büszke vagyok arra, hogy ide tartozom. De igazán büszke akkor leszek, ha eltűnnek a megye elviselhetetlen és igazságtalan hátrányai.

Ez a célom, ezért küzdök: Hittel és tettel!