BESZÉDEK, GONDOLATOK

Vissza

Hírlevél köszöntő 2005.


Tíz év SOMOGYÉRT!

A SOMOGYÉRT Egyesület azon civil szerveződések egyike, amelyről az idő múlásával bebizonyosodott, érdemes volt megalapítani. Nem csekélység, hiszen a jó szándék gyakori vendég, a siker ritkábban kopogtat. Sok érdekes és érdemes, emberi kezdeményezés bukott meg az elmúlt másfél évtizedben türelmetlenségeken, acsarkodásokon, hivatalok packázásain, a nagyot akaró kicsik vállalásán, amikor a napi munkára került sor. A SOMOGYÉRT Egyesület nem került ezek közé. Él, mert volt és van értelme, és mert sikeres.

Tíz éve néhányan arra gondoltunk, pártkeretektől függetlenül tenni szeretnénk valamit a megyénkért. Voltak közöttünk nem kevesen, akik itt születtek és ahogy egy innen elszármazott nagy művész mondta egykor, az ember szülőhelye ott repül az emberrel a világ felett, amikor újabb és újabb országok meghódítására indul művészetével. Voltak közöttünk, akik választották hazának ezt a tájat, s ez a választás ugyanolyan erős, mintha ide születtek volna, mert bizony sokszor rokonainknál többre becsüljük barátainkat, hiszen a rokont kapjuk, a barátot választjuk.

A SOMOGYÉRT ma Magyarország legsikeresebb, politikai erőként is jelen lévő civil szervezete. Ez a mi legnagyobb eredményünk. Három választáson indultunk és három választáson mutattuk meg: lehet, hogy Magyarország a kétpártrendszer felé halad, de Somogyban a "hárompártrendszer" dívik. Nem vagyunk párt, mégis a megye egyik legerősebb pártolható szervezete vagyunk tíz esztendeje. Így volt ez akkor is, amikor az országban erősödött a civil mozgalom, és akkor is, amikor magunk adtunk példát más megyéknek. Ez is közös siker. Az emberek valahogy úgy vannak megszerkesztve, hogy meghallgatják a jelszavakat, de azért értékelik - remélhetőleg egyre inkább - a munkát is. Saját helyükön jobban, mint a jelszavakat.

A tíz év másik nagy eredménye, hogy még mindig együtt vagyunk fizikailag és lélekben is. Ezt a szervezetet valódi szeretet és valódi összefogás jellemzi. Nem azért maradtunk együtt, hogy betöltsük a pártunk által adományozott díszhelyeket, hanem mert jó együtt és mert értelmes a cél. A cél, amely nem több és nem kevesebb, mint olyan helyen élni, ami méltó a drávai reggelekhez, a zselici lombokhoz, a balatoni naplementékhez. Ennek szeretnénk még sokszor tíz évig jó gazdái maradni. Mi régiek és az újonnan jövők. Mert a jó helyekre mindig betérnek az újak, akiket továbbra is szívesen fogadunk.

Dr. Gyenesei István

a SOMOGYÉRT Egyesület

elnöke

 

(Megjelent a Somogyért Egyesület 2004-es hírlevelében.)

 

Vissza