AZ EMBER

Két kép, 55 év különbség
Kisgyermekkortól napjainkig
Szüleim és testvéreim
Ifjúkor
Szerelem és házasság
Gyermekeink: "Ancsi" Anita
Gyermekeink: "Öcsi" István
Gyermekeink: "Picuri" Leila
Együtt a család
Unokáink
Feleségemmel a közéletben
Feleségem a közéletben
Barátságok
Lokálpatriotizmus
Sport
Hobbi
Vidám pillanatokKét kép, 55 év különbség

Csekély 55 évnyi eltérés, de micsoda különbség! "Kétélésfélévesen" - ahogy akkoriban mondtam - és 57 évesen.
Kisgyermekkortól napjainkig

A kezdet 1948. április 1-től publikus és Kaposvárhoz kötődik. A fogantatás helye valószínűsíthetően Balatonfenyves, időpontja kilenc hónappal előtte. A képeken nyomon követhető a mennyiségi növekedés és az idő múlása.

A minőségi változást nem nekem kell megállapítanom. 1 évesen (1), 2 évesen (2), 3 évesen (3), 5 évesen (4) 14 évesen (5), 16 évesen (6), 18 évesen (7), 24 évesen (8), 28 évesen (9), 31 évesen (10), 38 évesen (11), 41 évesen (12), 45 évesen (13), 52 évesen (14), és végül - manapság - 57 évesen (15).

1 2 3 4
5 6 7

         8

9 10 11 12
 
13 14 15  


Szüleim és testvéreim

Szüleimmel és két húgommal Kaposváron éltünk.Édesanyám és édesapám a harmadik Gyenesei Istvánnak örülhetett. Amikor szüleimet 50. házassági évfordulójukon köszöntöttük már tizenkilencen jöttünk össze.
Azóta édesapám sajnos eltávozott, de így is 24-en vagyunk már.Ifjúkor

Az életemet a közösségek építése, az emberi kapcsolatok erősítése határozta meg (KISZ, Somogyi Diákklub, tábori élmények).

A Gödöllőn 1972-ben megszerzett mérnök-közgazdász diplomához vezető úton (később a doktori értekezésemet is ott védtem meg) arra is volt időm, hogy somogyi középiskolásoknak egyetemi előkészítő tábort vezettem.

Soha nem volt tőlem idegen a fizikai munka. Ifjúkorom óta vonzódom az állatokhoz.Szerelem és házasság

Meglátni és megszeretni! Meglehetősen korán, még a Berzsenyi Dániel Általános Iskolában kezdődött. "Ő" ötödikes volt én meg nyolcadikos és rajvezetője a fekete hajú copfos, "nagyon szép" kislánynak.

Nyolc éven át tartó diákszerelem (közben egy év katonaság alatti naponkénti levélváltással) vezetett az 1970 augusztusában kötött házassághoz Horváth Judittal.Gyermekeink: "Ancsi" Anita

1972-ben Kaposváron született Anita lányunk (1-2), aki később remek művészi tornász lett (3), 26-szoros válogatott, felnőtt Európa bajnoki bronzérmes (4) és világbajnoki 5. helyezett.

Ancsi, aki bennünket Gaga és Pami névvel ruházott fel, a Testnevelési Egyetem elvégzése után férjhez ment Kovács Tivadarhoz. Győrben élnek. A Széchenyi Egyetemen tanít és megajándékozott bennünket két gyönyörű unokával, Barnus (1998), Dorina (2003). Róluk majd később.Gyermekeink: "Öcsi" István

1977-ben szintén Kaposváron látta meg a napvilágot István.

Öcsike csupa mosoly, mindig vidám gyerek felnőve közgazdászként a Raiffeisen Banknál kezdett Grazban és Budapesten. Aztán a nagyvárost felcserélte a vidéki életre s most Kutas-Kozmapusztán, a Hertelendy-kastély felújítását és hasznosítását vezényli. Ez lesz Somogy megye első ötcsillagos vendéglátó helye.

Ő gyerekkorában teniszezett és többször átúsztuk együtt a Balatont. 2003-ban feleségül vette Nagy Hajnalkát és 2004-ben született a kis Fanni, legkisebb unokánk.Gyermekeink: "Picuri" Leila

1986-ban érkezett a harmadik csemete, Judit Leila. Ma már hivatalosan csak Leila, de nekünk Picuri vagy még inkább "Pintyő". Alig egy évesen már a kaposvári állatkertért "biciklizett"

A teremtőtől kapott tehetségéhez kemény küzdeni tudás és szorgalom párosult. Sportsikereit nehéz lenne felsorolni: 34-szeres magyar bajnoki cím (öt különböző sportágakban) 21-szeres diákolimpiai bajnok, magyar csúcstartó atlétikában, serdülő Európa-bajnok triatlonban, junior világbajnok aquatlonban.

Az év felnőtt sportolója háromszor. Somogy megye első sportolója, aki kivívta a jogot, hogy téli olimpián vehessen részt. Sífutásban a Torinói Téli Olimpia magyar résztvevője. Nem mellesleg első éves kommunikáció-művelődésszervező szakos egyetemi hallgató.Együtt a család

A család számomra minden életkorban a kiindulás és a célba érkezés. Ifjú házasként de három és fél évtizeddel később is közösen őrizzük a családi tűzhely melegét.

Kerestük és megtaláltuk az együttlétek erejét és örömét. Otthonunk, és a mindig különleges gondossággal terített ünnepi asztal Jutkát dicséri.Unokáink

Mindig öröm, ha az unokákkal együtt lehetek. Barnus nagyon szeret focizni, Dorcsi egy cica.

Fanni az állatokat és a növényeket szereti. Ritkán tudunk valamennyien összejönni; itt éppen Leila hiányzik (5. kép).Feleségemmel a közéletben

Jutka részt vesz a munkám segítésében is. Amikor csak teheti, velem tart. Természetesen ott van a különböző fogadásokon és bálokban, de jól érzi magát a polgármester körében is.

Tartottunk már közösen előadást, több településen vállaltuk szüreti felvonuláson a bíró, bíróné szerepet.

Táncoltunk együtt palotást (7), és vittünk ajándékot húsvétkor kórházban lévő gyerekeknek (8). De ott van velem a megye ünnepein, az országos vezetőkkel való találkozásokon is (9).

Ezek után már természetes, hogy elkísér a megye rejtett zugaiba is.

 
Feleségem a közéletben

Jutka önállóan is vállal közéleti szerepet. Mádl Dalmát kísérte a "siketek" általános iskolájában (1), a somogyi huszárok zászlóanyának kérték fel (2). Somogybükkösd címerének avatásán (3) ígéretet tett, hogy a település parkjába minden évben ajándékoz és elültet egy-egy értékes fát (4). Neki természetes, hogy az ajándékba kapott virágcsokrot odaadja a temetőbe tipegő anyókáknak (5). 2002-ben Kaposvár önkormányzati képviselője lett a Somogyért Egyesület színeiben (6, 7), ahol Kováts Imrével együtt (8) szókimondó aktivitással vesznek részt a munkában.


1

2

3

4

5

6

7

8
 Barátságok

Számomra fontosak a barátok, akikből hála Istennek sok van a megye minden részén. Gyakran összejövünk az otthonunkban is.

A nagy mesélő, a zseniális festő, Szász Endre távozása a baráti közösséget is megviselte. Fájdalmas feladat, ha egy jó barátot kell búcsúztatni. Sajnos, az elmúlt években többször is szembe kellett néznem ezzel a kihívással.Lokálpatriotizmus

Somogy a szívem csücske, a feleségem és a sport mellett a három nagy szerelmem egyike. (Bár amikor legutóbb ezt nyilatkoztam, Leila lányom azonnal kikérte magának: azóta négy szerelmem van.) Somogy a gyökereket, a megszerzett tudást, a kulturális kötődést jelenti számomra. Ezért az egyetemi évek alatt Gödöllőn létrehoztam a mai is működő Somogyiak Baráti Körét, és titkárként ott voltam a baráti kör alapításán is 1979-ben (1. Szabados Péterrel és Kovács Ferenc akadémikussal 1992-ben.) Szeretem ezt a megyét, sok helyre hívnak, s ha kell, beállok az elsőkaszások közé (2. Görgetegi kasza-show) vagy éppen éjszakai szekértolásra vállalkozom a kihívás napján (3. ennek szünetében Hetesen.)


1

2

3

A kulturális értékek és hagyományok (4. Csökölyi fehér gyász), a somogyi erdőség (5. Sefag-vezetőkkel és polgármesterekkel) és az itteni közösségek (6-7), sokat jelentenek nekem.


4

5

6

7

A millennium éveiben 240 településnek adtam át a megye jelképeit (8. Zászló- és címerátadás). 2005-ben felavattuk a Dél-Dunántúli Régió somogyi portáit a szentendrei skanzenben (9. Mádl Ferenc államfővel Szentendrén). Hat település díszpolgára lehetek, s e "rangot" büszkén viselem (10. a legutóbbi díszpolgárrá avatáson Segesden dr. Mohr Tamás polgármesterrel).Sport

A sport életem szerves része. Ifjúkoromban gyakran voltam tagja országos bajnokságokon Somogy csapatának (1). Középtávfutóként (2) az ifjúsági válogatottba is meghívtak. 4x400 m-es váltónk 1965-ben megyecsúcsot futott az FTC-pályán Budapesten (3). A Balatont tizenegyszer úsztam át. Ha úgy adódik, mostanság is beállok futni (4) vagy kerékpárra ülök, ha a nagyatádi triatlon-versenyt szervezők VIP-futamot indítanak (5). Évente, ha tehetem, síelek egy-egy hetet és a családdal részt veszünk a megyei síbajnokságon (6). Legújabban előjött állatszeretetem és gazdászgyökerem. Megpróbálkoztam a fogathajtással (7) és nem is sikertelenül. A baj, hogy erre egyelőre nincs időm. Kora reggel azonban minden másnap egy-másfél órát kondícióm megőrzésére fordítok (8).


1

2

3

4

5

6

7

8

Sportvezetőként több országos szövetség elnökségének voltam, illetve vagyok tagja. 1988 óta a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként, 16 évig elnökségi tagjaként (9) és négy évig alelnökként (10) négy nyári olimpiára is eljutottam (11). Barcelonában, az olimpiai faluban Egerszegi Krisztinával és Darnyi Tamással találkoztam (12).


9

10

11


12

Volt alkalmam Papp Lacival együtt turnézni (13), Schmitt Pált a megyeházán vendégül látni (14), és a NOB jelenlegi elnökével, Jacques Rogge-gal is találkoztam a MOB jubileumi ülésén (15). A jótékonysági úszógálán sportvezetőkkel, politikusokkal (Szekeres Imre) sportolókkal (Kokó, Vörös Zsuzsa) gyűjtöttük az adományokat az árvízkárosultak részére (16).


13

14

15

16Hobbi

Ha a hobbimról kérdeznek, a sport mellett a kertészkedést, az állatszeretetet, a népi hagyományok és tárgyak gyűjtését említem. De ide kívánkozik az a néhány ritka alkalom is, amikor vadászhatok. Bevallom, a vadászaton a természetet és a baráti jóízű beszélgetést többre értékelem, mint a vad elejtését.Vidám pillanatok

A vidámság, a tréfa közel áll hozzám. Ha úgy adódik, megtáncoltatom a szépkorú menyecskéket a tarlón vagy rendőrnek álcázva ellenőrzöm kollégáimat az autós csillagtúra versenyen.

Barcson még a bohócjelmezt is felvettem egy vidám estén, amikor ezt kérték tőlem. Ha úgy adódott, a fekete rabszolga jelmezébe bújtam, vagy Gyurcsány Ferenccel rétest nyújtottam Mesztegnyőn.