A POLITIKUS

Közszereplések megyei elnökként
A fejlődő Somogy
Erős megye, erős régió
Külföldi partnerekkel
Munkaközösség: Alpok-Adria
Katonásan
Kultúra
Munkatársaimmal
Találkozások
Két választás Somogyországban
Az Országházban
Közszereplések megyei elnökként

Harminchét évesen az ország legfiatalabb tanácselnöke lettem 1986-ban, s azóta, négy év kihagyással a negyedik ciklusomat töltöm Somogy megye közgyűlési elnökeként. Számos szép kihívásnak kell megfelelnem a legkülönfélébb rendezvényeken (1-3).


1

2

3

Alapelvemből fakadóan politikustársaimmal igyekszem jó kapcsolatot ápolni, hiszen vallom: választott vezetőkként nem engedhetjük meg magunknak az oktalan civakodás luxusát (4. Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével és dr. Klujber Lászlóval, a megyeszékhely egykori kulturális igazgatóval. 5. Dr. Kolber István akkori megyei elnöktől vettem át a Somogyért kitüntető címet 1996-ban. 6. Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter volt a vendégünk a 2004-es megyenapon.)


4

5

6

2002-ben ismét esküt tehettem a megyei közgyűlés előtt (7. Eskütétel 2004), s azóta is kiváló munkakapcsolatban dolgozom együtt Sárdi Árpád alelnökkel (8).


7

8A fejlődő Somogy

Bár még messze vagyunk attól, hogy elégedetten hátra dőlhessünk, szégyenkeznünk sem kell: ami erőnkből futotta, azt megépítettük Somogyban. Csak néhány példa: a nagyatádi sportcsarnok alapkőletétele (1. Francz Rezső országgyűlési képviselővel és Ormai István polgármesterrel), az első balaton-parti bevásárlóközpont avatása (2. Dévényi Zoltánnal), az M7-es autópálya építésénél (3. Kovács Miklós és Kenéz István polgármesterekkel), a babócsai körfogalom építésénél (4. Dél-somogyi polgármesterekkel), a barcsi fürdőfejlesztés megtekintése (5. Feigli Ferenc polgármesterrel), a csokonyavisontai takarékszövetkezeti fiók avatásán (6 Csik Lászlóval és Nel Istvánnal), a nagyatádi önkormányzati lakások avatásán (7. dr. Kolber István és dr. Lamperth Mónika miniszterekkel, Ormai István polgármesterrel), a Megyei és Városi Könyvtár bővítésén (8. Varga Róbert igazgatóval), a Kaposi Mór Oktató Kórházunk új részlegének avatásán (9. Dr. Lamperth Mónikával és prof. dr. Repa Imre főigazgatóval). Ha kell (bár erre ritkán van idő és alkalom), nem vetem meg a kétkezi munkát sem (10. Hetesi sportöltöző-építésénél).

1
2

3
4

5

6

7

8

9

10
 Erős megye, erős régió

"Ti vagytok az ország!"

Ezt Göncz Árpád államfő mondta a megyék elnökeinek a 90-es évek elején Lengyeltótiban rendezett találkozón.

A megyei elnökök és az államfő

Ugyancsak a közigazgatási középszint került előtérbe Ópusztaszeren, ahol a megyék országos gyűlésén felavattuk a történelmi szoborparkot (1. Ópusztaszer.), amikor Somogyország Szent László király mellszobrát jegyzi. Az alkotás másolata a Megyeházán látható (2. Megyenapon avattuk Gera Katalin szobrászművész alkotását a közgyűlési tagok tablójával egyetemben.)

Mindez az identitásról szól: ezt erősíti az országosan egyedülálló Címertermünk is (3. A 245 somogyi település jelképe látható itt.) Vallom, erős megyék alkothatnak csak erős régiót, s ezért mi dél-dunántúliak mindent meg is teszünk (4-5. Dr. Kékes Ferenc baranyai és Frankné dr. Kovács Szilvia tolnai elnökkel.) Rossz a kérdés, ha úgy teszik föl: megye vagy régió? Válaszon: megye és régió.


1

2

3

4

5
 
Külföldi partnerekkel

Somogy közismerten vendégszerető megye, széleskörű külföldi kapcsolatokkal. Mindez a rendszerváltás előtt alapozódott meg (1-4. Indiai és osztrák delegációkkal; a davosi világgazdasági fórum azonosító kártyája; Schwarzeneggerrel Schladmingban.)


1

2

3

4

Tíz testvérmegyei kapcsolatunk közül négy horvát, az isztriai Porecsben avattuk föl Somogy megye utcáját (5). Vendégünk volt a megyeházán Stjepan Mesic horvát államfő, akivel közös feladatainkról tárgyaltunk. (6). Horvátország uniós tagfelvételét tapasztalatainkkal segítjük (7. Kiss Krisztina nemzetközi irodavezetővel és Feigli Ferenc polgármesterrel a barcsi EIP-pont avatásán.)


5

6

7

Kapcsolataink távoli, de ígéretes tagja a kínai Gansu tartomány (8. A tartományi kormányzóval) Amerikai delegáció is többször járt Somogyban Taszár béketeremtő szerepvállalása idején (9-10. Nancy-Goodman Brinker és George H. Walker nagykövetekkel.)


8

9

10
Munkaközösség: Alpok-Adria

Nemzetközi kapcsolataink természetes, és ma is meghatározó szövetsége az Alpok-Adria Munkaközösség, aminek elnöki tisztét is átvettük egy időre 1992-ben, az ausztriai Gmundenben. (1-2. Elnökként vezettem a delegációt, aminek két akkori munkatársam, dr. Kolber István és dr. Lamperth Mónika is tagja volt.) A munkaközösség 15 éves jubileumán, amit elnökségünk idején itt, Somogyban rendeztek, részt vett Göncz Árpád államfő is (3).


1

2

3Katonásan

Magánemberként különös élményeket köszönhetek a honvédségnek (1-2). Fiatalon én is voltam katona, ahol a helytállás, a rendszeresség, a csapatban gondolkodás otthonról hozott értékei erősödtek bennem. Igazából a seregben értem férfivá. Később, immár megyei vezetőként a taszári repülőtér adott számos alkalmat arra, hogy a honvédség életét közelről megismerhessem. (3. Taszáron lépett magyar földre Lady Diana is).

1 2 3

Néhány évvel a dél-szláv válság után, amelyben szintén nagy szerepett kapott a somogyi objektum, amerikai katonák érkeztek Taszárra. (4-5. Az első egységek parancsnokával, majd Juhász Ferenc miniszterrel és David W. Barno tábornokkal 2003. márciusában, az iraki önkénteseket képző tábor megnyitásán.) E munkáért George H. Walker nagykövet kitüntetést adott át Taszáron. (6). Tartalékos ezredesként irányítom a megyei védelmi bizottság munkáját. (7).


4

5

6

7Kultúra

Ha a megyeszékhely egyúttal Rippl-Rónai és Vaszary János révén a festők városa, akkor Somogy Zichy Mihály (Zala község), Bernáth Aurél (Marcali), Kunffy Lajos (Somogytúr) és Szász Endre (Várda) révén "festői" megye. (1. Kurt Waldheim nyitotta meg Schladmingban a kortárs somogyi festők kiállítását.) Kossuth-díjasunk, s egyben a legidősebb magyar költőnk Takáts Gyula, akinek kitüntetésén együtt vettünk részt. (2. A Parlamentben a ma 95 éves költővel és Göncz Árpáddal.) A somogyi pásztor fafaragás nagy alakjának, Kapoli Antalnak nyílt állandó kiállítása Balatonlellén, 1988-ban (3). A Megyeháza gyakran ad otthont kulturális eseménynek, galériánkban évente 10-12 tárlat nyílik, a Címerterem nem ritkán könyvbemutatók helyszíne (4. dr. Kercza Imrével, a Somogyi Hírlap főszerkesztőjével második kötetének bemutatóján.). Négy közművelődési intézményünk egyike a Megyei és Városi Könyvtár, amit Kaposvár várossal közösen működtetünk (5. Varga Róbert igazgatóval és Szita Károly polgármesterrel). A megye pedig egyebek között a kaposvári Csiky Gergely Színház működését segíti.


1
2
3

4

5
 Munkatársaimmal

Nélkülük nem tartanék itt. A családom mellett igaz ez a munkatársaimra is. Sárdi Árpád alelnökkel és dr. Vörös Tamás főjegyzővel a közgyűlés és a hivatal ügyeit irányítjuk közösen (1. Strasbourgban a közgyűlés tanulmányútján.). Negyvenhárom intézményünk működtetése nagy felelősség, a vezetőkkel ezért gyakorta találkozom különféle alkalmakkor vidéken és a megyeházán egyaránt (2. Intézményigazgatókkal.) Az elnöki kabinet tagjai közül többekkel régóta dolgozom együtt. (3. Barakonyi János települési referens és dr. Deák István kabinetfőnök).

1 2
3Találkozások

Szerencsés embernek mondhatom magam, mert a munkám során gyakran találkoztam, találkozom hazánk közjogi méltóságaival és más ismert személyiségekkel. Ezen ismeretségek révén még többet tehettem, tehetek Somogyországért. A rendszerváltás előtti időkben Losonczi Pál, az elnöki tanács elnöke és Lázár György, a minisztertanács elnöke (1-2) is többször járt Somogyban, Straub F. Brúnó professzortól pedig - mint az elnöki tanács akkori elnökétől - állami kitüntetést vehettem át a Parlamentben (3).

1 2
3

A további képeken: Habsburg Ottó, a Pán-Európai Unió elnöke (4.), Göncz Árpád és Mádl Ferenc államfő (5-6), dr. Szili Katalin házelnök (7), dr. Boross Péter (8. Jákli Péter néhai megyei főjegyzővel), dr. Orbán Viktor (9-10. utóbbin a vörsi kormányülésen), dr. Medgyessy Péter (11.) és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (12-13.), dr. Lévai Katalin egykori szociális miniszter, ma EP-képviselő (14.), dr. Lamperth Mónika belügyminiszter (15. Somogy kitüntetettjeként 2004-ben férjével), dr. Papp Lajos professzor-szívsebész (16. a Somogy polgáraiért kitüntetés tulajdonosaként), Varnus Xavérrel (17. egykori kaposvári könyvesboltjának avatásán), és dr. Dávid Ibolya országgyűlési alelnökkel és férjével, valamint dr. Szili Katalinnal és férjével, és természetesen feleségemmel. (18. A 2004-es siófoki Régióbálon.)


4
5
6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18Két választás Somogyországban

Eddig kétszer mérettettem meg magam a parlamenti választáson: 1990-ben függetlenként (1), 2002-ben pedig a Centrum színeiben (2.) Büszke vagyok rá, hogy a nem klasszikus párttámogatással indulók között legutóbb országosan is jelentős, 25 százalékos eredményt értem el. Mára megtaláltam azt a hátteret - s benne azt az erőt -, amelynek színeiben a legnagyobb eséllyel állhatok a választók elé. A háttér Somogy megye és a Somogyért Egyesület, s ami az erőt adja: a Somogyért Szövetség.Az Országházban

Két pillanatkép a Parlamentből. Somogy megye idősügyi programját 2004-ben mutathattam be a miniszterelnök, a szakminiszter és az érintettek képviselői előtt (1). 2005-ben ugyanitt vehettem át az Idősbarát önkormányzat díjat (2). A 2006. áprilisi országgyűlési képviselő választáson a Somogyért Szövetség színeiben az egyetlen független képviselőként jutottam a Parlamentbe Somogy 6. számú választókerületének képviseletében (3).